Zapraszamy na VIII Katolickie Dni Filmowe

VIII Katolickie Dni Filmowe Katolickie Dni Filmowe, 8-9 marca 2014 r. Mokotowski Dom Kultury Centrum Łowicka, ul. Łowicka 21, Warszawa.

W sobotę 08.03.2014 roku miałem niewątpliwą przyjemność uczestniczyć w Katolickich Dniach Filmowych. Organizatorami wydarzenia byli Fundacja św. Kazimierza Królewicza i poseł na sejm RP Artur Górski. Jako wolontariusz Fundacji przybyłem do Mokotowskiego Domu Kultury „Centrum Łowicka” o godzinie 12:40, miałem więc czas aby przygotować materiały i stanowisko pracy. Obok nas moi dobrzy znajomi szykowali stanowisko radia Wnet, więc cały czas było co robić.

O godzinie 13:10 nastąpiło uroczyste otwarcie pokazów. Odczytano list okolicznościowy posła Artura Górskiego, w którym podziękował osobom zaangażowanym w organizację dzisiejszych wydarzeń. Poseł wspomniał o niezwykle ważnej roli, w kształtowaniu programu pokazów, jaką pełni dyrektor programowy Katolickich Dni Filmowych Pani Lidia Nowicka.

Poseł podziękował również Fundacji im. Św. Kazimierza Królewicza, która – jak już wspomniałem wcześniej – jest organizatorem pokazów, a także Pani Katarzynie Hagmajer – dyrektorowi Mokotowskiego Domu Kultury „Centrum Łowicka”. Mandatariusz podziękował także licznym partnerom, szczególnie patronom medialnym, dzięki którym informacja o pokazach dociera do dużego grona widzów. Poseł podziękował oczywiście licznym twórcom, reżyserom, którzy udostępniają swoje filmy na dni filmowe. Na szczególną uwagę zasługuje fragment listu, w którym poseł Artur Górski dziękuje widzom za liczne przybycie – bądźcie po obejrzeniu tych filmów zwyczajnie mądrzejsi jako Polacy i lepsi jako ludzie. Tego Wam na koniec życzę, dodał poseł. W swoim liście poseł zaznaczył również, że nie przypadkowo te pokazy są tak skonstruowane i skierowane do szerokiej rzeszy widzów. Nadmienił, że jako poseł nie może ograniczać się wyłącznie do prac legislacyjnych i interwencyjnych. Wspomniał też, że jednym z głównych zadań przedstawiciela suwerena jest nie tylko wsłuchiwać się w głos Narodu, ale też ten głos kształtować, przez kulturę niezależną. Zdaniem posła, te wyselekcjonowane filmy mają widza budować, kształtować, ubogacać i umacniać w jego patriotyzmie i religijności, pomagać w przeżywaniu polskości i wiary.

Po odczytaniu listu wyświetlono film w reżyserii Iwony Bartólewskiej pt. „Pamięć – Narodowe Siły Zbrojne”. Na uwagę zasługuje fakt, iż film ten został wyróżniony „za trud poszukiwań materiałów historycznych, temat oraz odwagę obrazowania zakłamanej historii i dziejów Brygady Świętokrzyskiej”.

O godzinie 14:00 nastąpiła krótka 10-cio minutowa przerwa. Tutaj trzeba zaznaczyć, że przed salą zebrało się już dużo ludzi oczekujących na wejście. Z powodu sporego zainteresowania w sali nie było już miejsc. Po przerwie, o godzinie 14:10, zaczął się film w reżyserii Ewy Szakalickiej pt. „Wyrok śmierci”. Film został wyróżniony w V edycji NNW (Niepokorni, Niezłomni, Wyklęci) 2013. Bohaterem filmu jest mjr Zenon Jachymek ps. „Wiktor” (1912-1986) kapitan rezerwy piechoty Wojska Polskiego, jeden z legendarnych dowódców Armii Krajowej na Zamojszczyźnie. Po rozwiązaniu AK był w Ruchu Oporu Armii Krajowej. Przerzucony do Szwecji, wrócił jednak do Polski. W 1946 r. został wydany, aresztowany i skazany na karę śmierci. Przeszedł tortury psychiczne i ciężkie śledztwo. Karę zamieniono mu na 15 lat więzienia, z czego przesiedział 10 lat. Zmarł w 1986 r.

Przed zaplanowaną półgodzinną przerwą kawową wyświetlono znakomity film p.t. „Kwatera Ł”. Jest to kolejny film ukazujący zbrodnie komunistyczne, którzy zostali skazani na śmierć i straceni. Film jest zapisem pracy zespołu ekshumacyjnego odkrywającego prawdę o komunistycznych mordach w pierwszym dziesięcioleciu PRL-u. Ekipa młodych naukowców (archeologów, antropologów, lekarzy sądowych) w lecie 2012 na Cmentarzu Powązkowskim w Warszawie wydobywała z ziemi szczątki żołnierzy i działaczy podziemia antykomunistycznego w Polsce. Wśród zamordowanych, w więzieniu na ul. Rakowieckiej, znajdują się najwięksi bohaterowie Polski: gen. August Emil Fieldorf „Nil”, rotmistrz Witold Pilecki, major Hieronim Dekutowski „Zapora”, major Zygmunt Szendzielarz „Łupaszka” i wielu innych. Film ukazuje również rodziny pomordowanych, które dzięki ekipie dr hab. Krzysztofa Szwagrzyka odzyskują nadzieję na znalezienie szczątków swoich bliskich.

Po projekcji „Kwatery Ł” odbyło się spotkanie z Arkadiuszem Gołębiewskim, dyrektorem Festiwalu „Niepokorni, Niezłomni, Wyklęci”, potem zaś nastąpiła wspomniała wyżej przerwa na kawę, po niej wyświetlono kolejno filmy: wyróżniony w V edycji NNW 2013 – „Mit o Szarym” w reżyserii Grzegorza Królikiewicza i „Oberlangen” w reżyserii Małgorzaty Brama. Pomimo tego, że Katolickie Dni Filmowe trwają już ponad pięć godzin i widać zmęczenie na twarzach widzów, frekwencja wciąż dopisuje. Aby nieco nabrać sił uczestnicy udali się na dwudziestominutową przerwę.

Po przerwie była możliwość obejrzenia jeszcze dwóch filmów – „Pohańbiona godność” w reżyserii Dariusza Walusiaka i Elżbiety Jakimek-Zapart i filmu w reżyserii Jędrzeja Lipskiego – „Klamra”. Należy zwrócić uwagę, że ten pierwszy został podwójnie wyróżniony w III edycji NNW 2011.

Około godziny 20:30 zakończono pierwszy dzień VIII Katolickich Dni Filmowych. Uczestnicy i organizatorzy udali się do swoich domów by odpocząć i nabrać sił, w końcu jutro kolejny dzień wspaniałych filmów, które koniecznie trzeba zobaczyć!

NIEDZIELA, 9 marca

Należy pamiętać, że niedziela, dla katolika, jest szczególnym dniem tygodnia. W Liście Apostolskim o Eucharystii „Mane nobiscum Domine” Jan Paweł II pisze m. in.: „Moim głębokim pragnieniem jest, by w tym Roku zwrócono szczególną uwagę na ponowne odkrywanie i przeżywanie w pełni niedzieli jako dnia Pańskiego i dnia Kościoła […] Niech kapłani w swojej pracy duszpasterskiej w tym roku łaski poświęcą jeszcze większą uwagę Mszy św. niedzielnej jako celebracji, w której wspólnota parafialna spotyka się w jedności ducha i w której zazwyczaj uczestniczą także różne grupy, ruchy i stowarzyszenia”. Nic więc dziwnego, że tematyka filmów tak bardzo różni się od tej z poprzedniego dnia. Nie zapominajmy poza tym, że są to w końcu Katolickie Dni Filmowe.

Pokazy filmów zaczęły się około godziny 12. Wyświetlono kolejno filmy: „Droga do Astany” w reżyserii Krzysztofa Żurowskiego i „Pójdź za mną – Testament Jana Pawła II” w reżyserii Wandy Różyckiej-Zborowskiej. Później nastąpiła krótka, dwudziestominutowa przerwa, po której wyświetlono kolejne dwa filmy: „Biblio Ojczyzno moja” w reżyserii Marioli Kłos. Film został przygotowany z myślą o tym, by zachęcić do modlitewnego czytania Biblii, otrzymał nagrodę Grand Prix, ufundowaną przez Telewizję Polską S.A. za jasne pokazanie przesłania przypominającego katolikom o obowiązku pogłębienia swojej wiary: wchodzenia w głąb swojej duszy i tą drogą weryfikacji stosunku do swojego życia. Drugi film, w reżyserii ks. Jarosława Cieleckiego, „Liban, Ziemia Świętych” przedstawia m.in. postać św. Charbela i św. Rafki – opowiada o nich kardynał Bechara Rai, patriarcha maronicki.

O 16:10 widzowie udali się na zasłużoną przerwę, jako że to nie był koniec pokazów, trzeba było nieco zregenerować swoje siły, część widzów wypiła więc mocną kawę i z powrotem szybciutko wróciła na salę aby obejrzeć kolejne filmy: film p.t. „Tajemnica Tajemnic” w reżyserii Agnieszki Porzezińskiej i Pawła Sobczyka i film p.t. „Gdzie był Bóg w Smoleńsku” w reżyserii Grzegorza Górnego i Tomasza Terlikowskiego. Tytułowe pytanie staje się pretekstem do głębokich i poruszających rozmów z rodzinami ofiar. Ich konkluzje są zaskakujące. Jaki był sens śmierci tylu ludzi? Co oznacza ta ofiara? Jaki jest religijny, mistyczny wymiar tej tragedii? Autorzy i bohaterowie filmu w niezwykle odważny sposób zestawiają fakty i zdarzenia, odczytują znaki, szukają w nich sensu, odkrywając przed widzem głębszą perspektywę smoleńskiej tragedii i cierpienia, które przyniosła.

Kwadrans po 18 odbyła się kolejna, ostatnia już przerwa. Po niej, najwytrwalsi udali się obejrzeć najdłuższy film Katolickich Dni Filmowych, pełnometrażowy obraz argentyńskiego reżysera Pablo Giorgelli p.t. „Akacje”. Jest to opowieść o trudnej komunikacji z drugim człowiekiem, pokazująca, że wzajemne porozumienie rodzi się często nie tyle w wyniku słów, co drobnych gestów życzliwości. Nagradzany w Cannes i San Sebastian obraz argentyńskiego twórcy uwodzi i hipnotyzuje. Z czasem wciąga nas w powolny, ale równy filmowy rytm i historię dwojga pięknych, smutnych ludzi. Na podkreślenie zasługuje fakt, iż był to jedyny zagraniczny film wyświetlany w ciągu tych dwóch dni.

Około godziny 20:00 odbyło się oficjalne zakończenie Katolickich Dni Filmowych, uczestnicy w spokoju udali się do swoich domów lub, jeśli ktoś nie był wcześniej, na Mszę Świętą.

PROGRAM:

Sobota 8 marca 2014

Festiwal „Niepokorni, Niezłomni, Wyklęci” 2008-2013 – retrospektywa

13:00 Otwarcie pokazów

13:20 Pamięć – Narodowe Siły Zbrojne, reż. Iwona Bartólewska, 42′, wyróżnienie IV edycji NNW 2012,

Film dokumentalny wyróżniony „za trud poszukiwań materiałów historycznych, temat oraz odwagę obrazowania zakłamanej historii i dziejów Brygady Świętokrzyskiej”.

14:10 Wyrok śmierci, reż. Ewa Szakalicka, 39’, wyróżnienie V edycji NNW 2013

14:50 Pohańbiona godność, reż. Dariusz Walusiak, Elżbieta Jakimek-Zapart, 20′, podwójne wyróżnienie III edycji NNW 2011

Dokumentalna opowieść o poszukiwaniach, a następnie odnalezieniu i ekshumacji szczątków oficera AK, Żołnierza Wyklętego – Edwarda Cieśli „Zabawy”. W 1952 r. Zabawa został skazany przez komunistyczny sąd wojskowy na karę śmierci. Rodzina nie została poinformowana o miejscu pochówku. Miejsce ustalono dopiero w wyniku działań podjętych przez OBEP IPN we Wrocławiu

15:10 Przerwa (30′)

15:40 Kwatera Ł – reż. Arkadiusz Gołębiewski, 45′

Poruszający film o pracach ekshumacyjnych na powązkowskiej Łączce, gdzie w latach 50-tych UB „grzebało” zwłoki zamordowanych polskich patriotów.

16:30 Mit o Szarym, reż. Grzegorz Królikiewicz, 60′, nagroda specjalna IV edycji NNW 2012

Fabularyzowany film dokumentalny. Antoni Heda ps. „Szary”, dowódca oddziału AK na Kielecczyźnie, przez całą okupację niemiecką walczył broniąc bezbronnej ludności cywilnej. Po wojnie, w sierpniu 1945 roku, jego oddział zaatakował ubeckie więzienie w Kielcach i uwolnił 700 osób. W odwecie za tę akcję został czterokrotnie skazany na karę śmierci, którą w kwietniu 1950 roku zmieniono na dożywocie. Warunkowo zwolniony po wydarzeniach 1956 roku, 13 grudnia 1981 został internowany w areszcie śledczym w Białołęce. Jego oddanie obronie Polski i polskości w końcu zostało docenione. W 1992 roku Ministerstwo Obrony Narodowej nadało mu stopień pułkownika w stanie spoczynku, a 3 maja 2006 roku został przez Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego nominowany na generała brygady w stanie spoczynku. Odszedł na wieczną wartę 15 lutego 2008 roku.

17:30 Przerwa (20′)

17:50 Klamra, reż. Jędrzej Lipski, Piotr Mielech, 60’

Fabularyzowany film dokumentalny ukazujący przełomowe i tragiczne momenty w życiu pułkownika Adama Lazarowicza, nauczyciela, oficera AK, Wiceprezesa IV Zarządu organizacji Wolność i Niezawisłość. Jego walka o wolną Polskę, zakończona tragicznie, śmiercią w więzieniu mokotowskim, 1 marca 1951 roku, jest przykładem bezkompromisowego umiłowania Ojczyzny, za którą gotów był umrzeć.

18:50 Oberlangen, reż. Małgorzata Brama, 36′

Film opowiada, na podstawienie autentycznych wspomnień kobiet – żołnierzy Armii Krajowej, historię kobiecego obozu jenieckiego,w Oberlangen. Tam, do północno-zachodnich Niemczech wywożone były uczestniczki powstania warszawskiego.

Zakończenie ok. 19:30

Niedziela, 9 marca 2014

11:30 Otwarcie pokazów

11:40 JPII – przed kanonizacją

Droga do Astany, reż. Krzysztof Żurowski 20′

Reportaż z przygotowań do wizyty Ojca Św. Jana Pawła II w Kazachstanie we wrześniu 2001 r. Obraz odradzającej się wiary w oczekiwaniu na przybycie papieża.

Pójdź za mną – Testament Jana Pawła II, reż. Wanda Różycka-Zborowska, 64′

Filmowa opowieść o Jane Pawle II, dwieście sześćdziesiątym czwartym biskupie Rzymu. Do ostatniego dnia wiernie pełnił to, co odczytał jako swoje powołanie: „Ty pójdź za mną”. Film nie stanowi kronikarskiego zapisu pontyfikatu. Nie wchodzi też w analizy politycznych wydarzeń przełomu tysiącleci. To opowieść o konkretnym człowieku, który dokonał wiele nadzwyczajnych rzeczy. Film stara się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego Jan Paweł II został nazwany wielkim? Co ten wielki człowiek chciał nam pozostawić w spadku? Wskazuje na wiele wątków zachęcając do ponownego przemyślenia historii, którą wszyscy wspólnie przeżyliśmy z Janem Pawłem II.

13:50 Przerwa

14:10 Biblio Ojczyzno moja, reż. Mariola Kłos, 55′

Żywe i poruszające świadectwo osób, które pod wpływem czytania Biblii przeżywają w swojej wierze duchową wiosną i w nowy sposób odczytują codzienność. Film wskazuje jak medytować i żyć na co dzień w rytmie słowa Bożego.

15:10 Liban, Ziemia Świętych, reż. ks. Jarosław Cielecki, 60′

Film przedstawia m.in. postać św. Charbela i św. Rafki. Św. Charbel 23 lata spędził w pustelni w Annaya, a całe swoje życie ofiarował Jezusowi. Po śmierci z jego grobu wydobywało się przedziwne światło. Po otwarciu trumny pustelnika okazało się, że jego ciało nie uległo rozkładowi, było nadal elastyczne i wypływał z niego olej. Św. Rafka to niezwykła zakonnica dźwigająca krzyż cierpienia. Została beatyfikowana i kanonizowana przez Jana Pawła II.

16:10 Przerwa

16:30 Tajemnica Tajemnic, reż. Agnieszka Porzezińska, Paweł Sobczyk, 55′

Dwaj najwięksi Polacy w XX wieku – kard. Stefan Wyszyński i bł. Jan Paweł II obrali tą samą drogę i odmienili losy Polski i świata. Film Agnieszki Porzezińskiej i Pawła Sobczyka odkrywa niezwykłe owoce ich zawierzenia Matce Bożej.

17:30 Gdzie był Bóg w Smoleńsku?, reż. Grzegorz Górny, Tomasz Terlikowski, 43 ‘

Autorzy i bohaterowie filmu w niezwykle odważny sposób zestawiają fakty i zdarzenia, odczytują znaki, szukają w nich sensu, odkrywając przed widzem głębszą perspektywę smoleńskiej tragedii i cierpienia, które przyniosła. Tytułowe pytanie staje się pretekstem do głębokich i poruszających rozmów z rodzinami ofiar. Ich konkluzje są zaskakujące. Jaki był sens śmierci tylu ludzi? Co oznacza ta ofiara? Jaki jest religijny, mistyczny wymiar tej tragedii?

18:20 Przerwa

Film fabularny

18:40 Akacje, reż. Pablo Giorgelli, Argentyna, 85′

Poetycki film drogi. Opowieść o trudnej komunikacji z drugim człowiekiem, pokazująca, że wzajemne porozumienie rodzi się często nie tyle w wyniku słów, co drobnych gestów życzliwości.

Zakończenie ok. 20:10

Napisano w Aktualności Tagi: