Szlachetna paczka 2012

Szlachetna Paczka 2013Bardzo prosimy o wsparcie dla licznej rodziny!

Pani Olga (31 l.) wraz z mężem panem Kamilem (24 l.) wychowują liczną wesołą gromadkę: Adriana (13 l.), Dominikę (10 l.), Wiktorię (10 l.), Julkę (8 l.), Amelię (4 l.), Stasia (2 l.) i Ewę (5 miesięcy). Rodzina jest w trudnej sytuacji materialnej. Wychowanie siedmiorga dzieci pociąga za sobą ogromne wydatki. Pani Olga i pan Kamil mają problemy ze znalezieniem pieniędzy na wszystkie bieżące potrzeby.

Dziewięcioosobowa rodzina często musi wybierać pomiędzy zapłaceniem rachunków a kupieniem czegoś dzieciom. Rodzice pracują na zmianę – w sezonie letnim pan Kamil był zatrudniony na budowie, teraz pani Olga poszukuje pracy. Jedno z nich cały czas musi być w domu, aby opiekować się najmłodszymi dziećmi, które nie chodzą jeszcze do szkoły.

Rodzina mieszka skromnie jednak czysto i schludnie. Dwupokojowe mieszkanie jest dość ciasne dla dziewięciu osób. Na dochód rodziny składają się głównie zasiłki rodzinne i alimenty przyznane czwórce starszych dzieci oraz dochód z pracy jednego z rodziców. Po odliczeniu kosztów utrzymania mieszkania rodzinie pozostaje miesięcznie 228 zł na osobę.

Pani Olga jako najważniejszą potrzebę wymienia ubrania zimowe dla dzieci. Byłaby też bardzo wdzięczna za plecaki oraz przybory szkolne dla Dominiki, Wiktorii i Julki.

Uwaga: dla zachowania anonimowości, imiona członków rodziny mogły zostać zmienione.

Potrzeby rodziny, Żywność trwała:

Podstawowe produkty żywnościowe: Herbata, Cukier, Olej, Dżem
Inne: Pasztet pomidorowy, Płatki śniadaniowe, Mleko, Kasza gryczana, Kakao, Słodycze, Przyprawy, Soki (z witaminami)
Potrzebne środki czystości: Proszek do prania, Płyny czyszczące, Płyn do mycia naczyń, Szampon, Pasta do zębów, Szczoteczka do zębów
Artykuły dziecięce: Oliwka, Mydło Bambino, Krem Ochronny, Pieluszki (4-9 kg)
Inne: Mydło w kostce, Płyn czyszczący do gumoleum

IV. ODZIEŻ I OBUWIE

Odzież
Lp Płeć Rodzaj (letnia / zimowa / przejściowa) Kategoria (bluzka, spodnie, kurtka itp.) Rozmiar Typ budowy Uwagi
1 M zimowa kurtka 164 szczupły
2 K zimowa kurtka 152 normalna
3 K zimowa kurtka 152 normalna
4 K zimowa kurtka 152 pulchna
5 M zimowa czapka młodzieżowa

Obuwie Lp Płeć Rodzaj (letnie / zimowe / przejściowe) Kategoria (klapki, tenisówki, kozaki itp.) Rozmiar Uwagi
1 K zimowe kozaki 39
2 M zimowe kozaki 42

Pomoce szkolne: Zeszyty, Bloki, Farbki, Plecak, Przybory do pisania
Inne: Kredki Bambino, Flamastry, Ołówki. Wszystkie materiały szkolne (w szczególności plecaki) x 3 – dla Dominiki, Wiktorii i Julki. Dziewczynki najbardziej lubią kolory niebieski i różowy, więc najbardziej ucieszyłyby się z plecaków w takich właśnie kolorach.

Wyposażenie mieszkania: Pościel, Ręczniki
Inne: Kołdra x 4

VII. INNE POTRZEBY:

Garnki – w tych, których obecnie używa pani Olga zrobiły się dziury. Bardzo utrudnia to przygotowywanie posiłków dla tak licznej rodziny.

Szczególne upominki: Pani Olga przeczytała nam listy dzieci do Świętego Mikołaja. Okazuje się, że największym marzeniem Dominiki, Wiktorii i Julki są wspomniane już wcześniej plecaki i rzybory szkolne. Dominika ucieszyłaby się bardzo również z bidonu i pudełka śniadaniowego, ponieważ stare jej się popsuły. Amelka natomiast prosi o lalkę. Adrian bardzo chciałby dostać spodnie rurki, na które nie stać rodziców. Stasiowi i malutkiej Ewie radość sprawiłyby zabawki odpowiednie dla dzieci w ich wieku. Pani Olga byłaby szczęśliwa, gdyby dostała perfumy – na co dzień sama ich nie kupuje, a pan Kamil ucieszyłby się z jakiegoś ubrania np. swetra (rozmiar L, budowa szczupła).

Najważniejsze potrzeby: Ubrania dla dzieci, plecaki (x3), przybory szkolne (x3).

Wszystkie wpłaty na konto Fundacji zostaną przeznaczone na zakup najpotrzebniejszych rzeczy dla rodziny.

Zbiórka potrwa do 4 grudnia 2012r.

Napisano w Aktualności