Katolicy w życiu publicznym

Streszczenie z konferencji

W dniu 18 lutego (sobota) br. w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie z inicjatywy Fundacji im. Świętego Kazimierza Królewicza odbyła się konferencja pt: „Katolicy w życiu publicznym”.

W dyskusji głos zabrali m. in. dr Artur Górski, który mówił o „obowiązkach katolika w życiu publicznym”. Następnie odbyła się debata pt. „Czy katolicy w Polsce są już mniejszością?” z udziałem redaktorów: Tomasza Terlikowskiego (Fronda.pl), Bogumiła Łozińskiego („Gość Niedzielny”) i dr. Pawła Milcarka ( „Christianitas”). Kolejnym punktem programu był wykład prof. Jacka Bartyzela pt. „Czym jest metapolityka i czy jest nam dziś potrzebna?”. Na zakończenie odbyła się projekcja filmu pt. „Wielkość życia codziennego”, reż. Alberto Michelini. Konferencję prowadziła Marta Bagnicka – Górska, wiceprezes Fundacji im. Św. Kazimierza Królewicza

Zdjęcia:

Program:

11.00 Refleksje dr. Artura Górskiego pt. „Obowiązki katolika w życiu publicznym”
11.45 Debata pt. „Czy katolicy w Polsce są już mniejszością?” z udziałem redaktorów: Tomasza Terlikowskiego (Fronda.pl), Bogumiła Łozińskiego („Gość Niedzielny”) i dr. Pawła Milcarka ( „Christianitas”). Moderator debaty: Maciej Walaszczyk („Nasz Dziennik”)

13.15-13.30 Przerwa

13.30 Wykład prof. Jacka Bartyzela pt. „Czym jest metapolityka i czy jest nam dziś potrzebna?”
14.30 Film pt. „Wielkość życia codziennego”, reż. Alberto Michelini, dok., Włochy, 32 min.

Pobierz: program konferencji

Napisano w Aktualności Tagi: , , , , ,